Partidul politic
PONA
Pentru Oameni, Natură și Animale

Municipiul Bălți poate deveni un model la scară națională ?

03.07.2024

Considerațiuni de ordin general

Problema bunăstării animalelor nu este o bătaie de cap, așa cum o tratează azi autoritățile centrale și locale din Republica Moldova. Este o problemă socială. În Occident există azi suficiente studii care au demonstrat științific legătura cauzală între atitudinea omului față de animale și violența în familie.

Se pare că de la aceste raționamente pornește și Dispoziția Primarului mun. Bălți Alexandr Petcov nr.173 din 15.05.2024 ”Despre organizarea consultărilor publice pe marginea proiectului de decizie al Consiliului Municipal Bălți cu privire la Regulile de întreținere a câinilor, pisicilor și altor animale pe teritoriul municipiului Bălți”.

Consiliul Municipiului Chișinău a adoptat un Regulament similar încă pe 17 septembrie 2019 numai că, Primăria nu a reușit să convingă absolut pe nimeni până azi că știe, vrea și poate soluționa problemele în acest domeniu în mod transparent și civilizat. Cauzele acestui eșec sunt un subiect aparte la care voi reveni.

Dacă reușește să nu repete greșelile celor din Chișinău, municipiul Bălți are astăzi șansa să ia fața Capitalei și să furnizeze la scară națională un model de soluționare a problemei privind reducerea populației animalelor abandonate.

Reușita proiectului ține de două condiții determinante: pe care cale de reducere a ”populației canine” va merge municipalitatea din Bălți și doi, calificarea, competența profesională a persoanelor selectate pentru a pune în aplicare prevederile Regulamentului odată adoptat.

Despre Regulamentul mun. Bălți

Experiența internațională cunoaște 2 căi distincte de reducere a populației animalelor fără stăpân în comunitate: sterilizarea sau eutanasia.

La o lectură atentă pe marginea proiectului Regulamentului privind animalele de companie cu și fără stăpân, publicat de Primăria Bălți pentru consultări, putem desprinde că pe lângă cele 2 căi menționate mai sus, autorii vin și cu o variantă autohtonă, moldovenească.

Mai exact, dacă la un capăt de Regulament (Capitolului II) inițial problema este abordată prin dezvoltarea conceptului: capturare, sterilizare, vaccinare și eliberarea animalului în habitat, la alt capăt, dispozițiile pct.29 lit.d) din Regulament impun condiții pentru aplicarea eutanasiei ca și cale de reducere a ”populației canine”.

Percepția este că autorii proiectului Regulamentului elaborat pentru Primăria Bălți sunt cei care au propus inițial acest model struțo-cămilă și pentru municipalitatea din Chișinău.

În procesul consultărilor și dezbaterilor publice pe marginea regulamentului mun. Chișinău, comunitatea pentru protecția animalelor au obținut ca autorii să renunțe la această ambiguitate.

Numai că, pe parcursul punerii în aplicare a Regulamentului după adoptare, artizanii și partizanii acestui concept struțo-cămilă au ținut de el până la capăt. Este una din cauze care au dus Regulamentul mun. Chișinău în derizoriu iar problema animalelor fără stăpân să rămână acolo unde a fost, nu și banii publici alocați pentru soluționarea problemei.

Experiență și practică internațională

Poziția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind gestionarea câinilor fără stăpân în urma cercetările conduse de OMS între 1981 și 1988, în cadrul programului A.G.U.N.D/OMS de luptă împotriva rabiei umane și canine din țările în curs de dezvoltare este următoare:

- Programele de eliminare a câinilor care prevăd prinderea și EUTANASIEREA câinilor de pripas ( domestic) sunt atât INEFICIENTE cât și COSTISITOARE;

- NIMIC nu dovedește că ELIMINAREA CÂINILOR ar fi avut VREODATĂ UN IMPACT SEMNIFICATIV asupra DENSITĂȚII populației canine sau asupra propagării RABIEI ( a se vedea aici pag.33 și pag.44, Raport tehnic nr.824, Geneva, 1992)

În spiritul viziunilor științific fundamentate, exprimate pe plan internațional, programele de ”prindere și eliminare” a câinilor fără stăpân sunt considerate ineficiente pe termen mediu și lung deoarece, nu atacă originea problemei și ritmul ridicat al reproducerii.

În 2011 la inițiativa unui grup de europarlamentari în Parlamentul European a fost adoptată ”Declarația scrisă nr.26”, prin care se cere adoptarea la nivelul statelor UE a unei strategii de gestionare a ”populației canine” care să cuprindă: sterilizarea, identificarea și înregistrarea câinilor; promovarea responsabilității deținătorilor față de animalul propriu; măsuri legislative împotriva cruzimii față de animale.

Prin vocea Comisiei Parlamentare politică externă și integrare de la Chișinău,publicul larg a fost anunțat pe 12 iunie curent că Republica Moldova a dat curs procedurilor de ratificare a Convenției europene pentru protecția animalelor de companie.

Odată ratificată, potrivit dispozițiilor art.12 pct. b (ii) din această Convenție, părțile semnatare sunt obligate să respecte reducerea reproducției neplanificate a câinilor și pisicilor cu încurajarea sterilizării acestora.

În concluzii de final

În concepția promovată de OMS cât și a Convenției europene pentru protecția animalelor de companie - controlul populației animalelor fără stăpân se bazează prioritar pe: STERILIZĂRI, VACCINĂRI ( implicând înregistrări și marcaj), plus EDUCAȚIE și SUPRAVEGHERE.

Este salutară și în spiritul principului transparenței decizionale dispoziția Primarului mun. Bălț Alexandr Petcov numită mai sus și la capătul prin care cere angajaților ”să analizeze recomandările parvenite, să decidă asupra acceptării sau respingerii lor, să îmbunătățească proiectul de decizie, luând în considerare recomandările acceptate și să întocmească sinteza recomandărilor.”

În această ordine de idei, noi, cei din comunitatea pentru protecția animalelor, urmează ca prin dialog, fie și în contradictoriu dar purtat cu bună credință, să convingem autoritățile că experiența și practica internațională, adică calea sterilizării, curmarea abandonului și educația în domeniu este una din condițiile unui succes în rezolvarea problemelor animalelor de companie în mun. Bălți.

Încotro va merge Primăria mun. Bălți? Ce cale va alege? Un concept distinct, bazat pe studii științifice și experiență internațională, adică sterilizarea ca metodă dublată de o echipă calificată pentru punerea în aplicare a proiectului sau, va urma modelul amatoricesc practicat azi în capitala Chișinău fără nici o noimă.

Partidul Politic ”Pentru Oameni, Natură și Animale” (PONA) de principiu este un adept convins al conceptului de sterilizare a animalelor ca una din metodele de reducere a ”populației canine”.

Da, sterilizarea este o cale mai lungă dar totodată cea mai efectivă în timp. Până la urmă, principiile dau rezultat de durată pe când tacticile de moment.

În plus, după cum spunea Mahatma Gandi: despre măreția și saltul moral al unei națiuni putem judeca după felul cum sunt tratate animalele.

Ion Dron,
Președintele Partidului Politic
PONA.

Postări similare

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram